joi, 14 februarie 2013

Despre masura . Un punct de vedere.

Omul este masura tuturor lucrurilor: a celor ce sunt ca sunt, a celor ce nu sunt, ca nu sunt. Fiinta este identica cu ceea ce apare cuiva".  Aceste cuvinte sunt atribuite sigur lui Protagoras.
Stiu ca nu sunt un favorit la publicarea gandurilor scrise. De altfel vad cum sunt primite incercarile mele timide de a iesi in lume prin cuvinte. Au desigur intaietate gradele mari precum in perioada activa a vietii, eu oprindu-ma la maximul gradelor comune obtinute de un ofiter superior . Nu sunt un "fan" nici al discursului domnului general profesor Mandu, nici mai nou al domnului general de brigada Ferariu. Ambii sunt presedinti de filiale. Primul ne scrie mult, prea mult, considerandu-ne pe mai toti studentii lui de catedra, foarte silitori, si care pe deasupra conspecteaza oratorica sa. Cu cel de-al doilea aspectele sunt mult mai complicate.”Semper vocis et silenti temperamentum tene”. Tradus ar fi „pastreaza intotdeauna masura la vorba si tacere”. Cuvintele ar fi atribuite lui Syrus. Eminentul academician doctor Octavian Fodor face o pledoarie exceptionala despre masura in lucrarea; „In cautarea unor performante „Compara magistral masura lucrurilor si faptelor, cu saritura pe un „bividiu” navaras. Saritura ar trebui neaparat calculata sa aterizezi pe cal, una prea scurta sau una prea lunga te pun in situatia de ati frange ori piciorele ori gatul. Cu aceasta introducere revin la domnul general de brigada Ferariu. Il cunosc personal. Am cunoscut in viata activa multi generali, cu unii am avut o relatie directa de subordonare cu altii ocazionala. Privindu-l in dinamica cu cele doua articole editate consecutiv, personal ma intreb, oare cui doreste sa se adreseze domnia sa? Se pare ca adresabilitatea ar fi maxima doar pentru cei cu pensiile, dorect sa accentuez ca nelegal si imoral, diminuate. Apoi nu am reusit sa-i descifrez scopul! Doreste oare domnul general popularitate, doreste oare domnul general un loc in sefia comitetului director, doreste domnul general un loc in istorie ???
Daca nu, indemnurile as zice proletare de: „la arme tovarasi” sau „pe ei, pe mama lor”, sau „acum este momentul istoric”, nu astea sunt neaparat cuvintele, dar, reprezinta formule anacronice, intr-o evolutie mai mult decat calculata minutios si dorita imperios de factorul politic. Si daca ar fi sa fie asa cum scrie, ne explica domnul general  si cum sa aplicam in practica indemnurile mobilizatoare. Tot pe logistica noastra !?
In medicina este o vorba, tot latina : ”bona diagnosis, bona curatio” (bun diagnostic, bun leac). Suntem acum siguri ca avem un bun diagnostic, o buna stapanire a cauzelor. Emisiunea de aseara de la „Realitatea” doamnei Cretulescu  ne-a aratat ce insemna randul doi si nu unu!? O editorialista buna, care-si impune un prag de audienta, un salariu platit cu mii de euro, pe un spatiu relativ mic, nu sta la comentarii. Pune repede verdicte. Te foloseste, dur, sec, scurt, apoi concluzioneaza : „nu sunteti verticali !” Prizoniera  doar a  unui exemplu, care fie vorba, mai sunt zeci, nu a acceptat lectia neinvatata. A intervenit rapid omul cu mare experinta financiara si politica, completand usor jenant naivitatea vorbitorului, aducand in discutie acelasi cuvant care a omorat, omoara, va omori, zeci de pensionari, adica: recalculare. Era mai simplu sa spui verificarea, justetea, pensiilor militare, dar la randul ei a fost luata pe nepregatite de motivarea omului de dinainte. Desigur era mai simplu sa spui direct  ce vrei tu rezervist militar si anume revenirea  pensiilor la cuantumul din decembrie 2010 in baza legii anulate, dar refacute tot politic acum. Asa !?
Asa revin la masura. Nici asa, nici retorica domnului general Ferariu. Acesta trezandu-se dupa trei ani de observator un fel de „arhangel” a cauzelor militare. Prin urmare, atitudinea în ceea ce priveste masura trebuie sa ne oblige la practicarea dreptei masuri fata de ceilalti. De  aceea, reproduc o invataminte crestina: „în toate activităţile omului el trebuie să urmărească  moderaţia  pentru că, în viaţă, cu ce măsură măsori, cu aceea ţi se va măsura, adică, după faptă, şi răsplată. În fiecare moment al vieţii tale trebuie să cântăreşti bine pentru ca, prin acţiunile tale, să nu-i prejudiciezi pe alţii şi să nu faci rău”.
Iar raul a fost, este si va fi facut de noi !!!
Cu sinceritate,

Avi BOBOC 
avi_boboc@yahoo.com

19 comentarii:

  1. Asa domnule, daca rezervistul "mindru si frumos ca crinul", nu se repezea sa se prezinte la centrul militar pentru a completa acele formulare prin care singur, singurel cerea sa i se recalculeze pensioara si nu cerea tabelele cu veniturile realizate in anii de activitate, astazi nu mai avea masura lucrului sau (buna sau proasta). Cam ce-ar fi fost daca niciun rezervist nu s-ar fi prezentat la CM si nu si-ar fi semnat sentinta? Acum dorim sa se revina la vechea Lege a pensiilor militare?? Adica vechea masura a lucrurilor. Rerererecalcularea propusa de MM este apa de ploaie daca nu se va verifica in ce masura acele tabele de venituri au o baza legala si cine va raspunde pentru intocmirea lor.
    Bine era daca fiecare statea in banca lui si nu-si dadea girul pentru punerea in aplicare a legilor basiste, cel putin dadeam dovada de unitate in actiune. Domnul Dogaru a precizat acest lucru la vremea aceea. Dar nimeni nu este profet in tara lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. domnule rezervist ! vorbiti in numele tuturor sau a celor 20 % cu pensii scazute ? cum sa opresti 80 % dintre noi sa mearga la CMJ pentru ca sa le creasca ? la un vot pentru alta lege care va fi scorul ? 80 la 20 pentru legea 263 ! aici posteaza numai nemultumitii ? nu, toti ! dar nemultumitii injura !

      Ștergere
    2. La un vot pentru alta lege vor vota parlamentarii alesi de noi. Aici este vorba de pensiile militare nu de ajutoarele pentru asistati. Vrem pensii militare dupa o lege a pensiilor militare sau la gramada cu civilii? Nu stiu daca la 80% le-a crescut pe bune. Eu nu am vrut nici sa-mi creasca nici sa-mi scada dupa Legea unica 263. Eu nu m-am dus la CM sa dau cu subsemnatul, am considerat ca statul, prin onorabilii sai reprezentanti, face un joc murdar. Nu frate, am ales calea armelor in tinerete avind cunostinta de contractul semnat cu statul si ca doream sa fac parte din armata tarii, a poporului. Eu doresc sa se revina la Legea pensiilor militare pentru 100% din rezervisti. Pentru asta voi fi alaturi de cei ce vor fi in strada la demonstratii.

      Ștergere
    3. Legea 20/80 sau Pareto nu? Numai ca pentru cei 20% sunt realmente GENOCID fiindca nimeni nu mai vrea sa-i inteleaga. Cei 80% iata ca sunt "satuiii" ce nu mai vor sa auda de "flamanzi". Asta este contradictia si de discurs si de mentalitate si de rezultate.
      Bine ar fi ca pentru absolut TOATA lumea sa se revina la pensiile de dinainte si sa fie ACTUALIZATE doar cu elementele de verificare legalitate dar si cu noile drepturi din munca suplimentara, ca la mine. In primul rand DREPTUL LA MUNCA sa fie recastigat. Si pentru armonizare sa se aplice UNITAR drepturile militarilor NATO sau ... caracteristicile specifice, istorice, pentru armata romana.
      Astazi este vizibila discriminarea profesionala si aplicarea retroactiva a unor norme prezente total neadegvate.
      Altfel vom muri inainte de a se face chipurile "dreptate", ca in instante.

      Ștergere
  2. Sau fiecare pasare pe limba ei piere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Incerc sa inteleg ce se intampla din punct de vedere al comunicarii in interiorul sindicatului si recunosc ca se evidentiaza doua pozitii, cea a sustinatorilor usl si altii. Daca inca mai conducea tara pdl eram in strada. Acum, dupa aproape un an, negociem inca negociem si vrem sa negociem fiind singura posibilitate logica, iar rezultatele sunt tot mai departe. Iesirea in strada compromite, pe cine?
    Oare uslului ii convine oameni in strada? Nu. Incep sa cred ca sunt chiar indicatii de partid sa se calmeze oamenii. Discursul public al politicienilor usl, legat de pensiile militare diminuate, este din ce in ce mai schimbat. Sunt total impotriva intrarii in politica a militarilor, chiar si ca membri de partid. Daca toata cariera ne-a fost interzisa apartenenta politica, in rezerva nu suntem tot militari? Cum sa faci parte din planurile de mobilizare cu carnet de partid?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este simplu...in interiorul SCMD exista comunicare numai din partea celor care fac scut in jurul conducerii SCMD care, de jumatate de an ne-a umplut cu mesaje si informatii false sau irealiste. Toti ceilalti care misca-m front, aratand si altfel de adevar, sunt improscati cu apelative de tip "basisti, raspandaci, tradatori etc". Autorul articolului cu pricina este multumit de situatie chiar daca aceasta stare de lucruri ar dura pana la "calendrele grecesti". Asa a facut si sarmanul cal Bator al lui Fefeleaga. A tras caruta pana a crapat deoarece a fost "moderat si a primit(moartea) dupa faptele sale, fara sa se impotrivesca cumva. Asta se doreste in sindicat sa margem ca vitele pe orice drum si sa se rabde pana iesim din sistem pe cale naturala numai ca, nu mor caii cand vor cainii.

      Ștergere
  4. Spuneam mai zilele anterioare că am ajuns în punctul că NU SE VREA!
    Păi, dacă-i aşa, domnule doctor Avi, vă rog să vă umpleţi tolba cu cele trebuincioase acordării primului ajutor, să vă luaţi şi alţi confraţi în sprijin, să staţi la pândă (mai modern să ne monitorizaţi) că, după 01.03.2013, nu se ştie care vor fi rezultatele desfăşurării evenimentelor.
    Recunoştinţă anticipată!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Comitetul Director al SCMD

    Dupa cum e lesne de sesizat , SCMD este acum total divizat in 2 tabere :
    1. Pensionarii carora le-a crescut pensia.
    2 . Pensionarii disponibilizati carora li s-a diminuat pensia .
    Se vede si din comentariile postate oriunde pe acest blog .Restul e apa de ploaie .
    Aceste tabere sunt ireconciliabile , e clar . Se acuza reciproc oriunde se prind .
    Cei carora le-a crescut pensia nu vor accepta proteste impotriva guvernantilor , dupa ce s-au vazut cu sacii-n caruta . Si vor privi incercarile celor disponibilizati de a-si recastiga drepturile drept un atac la pensiile lor marite , legal sau ilegal .
    Cei disponibilizati si cu pensii diminuate , care vor proteste pt. recastigarea pensiilor initiale - sunt criticati violent de prima tabara si chiar sabotati .
    SCMD incearca sa impace si capra si varza , ceea ce cred ca e imposibil .
    In cazul asta :
    1. Ori SCMD redevine SCMD - sindicatul cadrelor disponibilizate , asa cum era initial , inainte de " ocuparea " lui de catre pensionarii cu vechime completa .
    2.Ori CD-ul convoaca CNR-ul si propune eliminarea din denumirea SCMD a sintagmei " cadre militare disponibilizate " , ramanand ca titulatura doar ca SCMRR .Urmand ca pensionarii disponibilizati sa-si creeze propria organizatie care sa le apere interesele.
    Haosul , balamucul si injuraturile reciproce dintre cele 2 tabere sunt deja penibile si nu-i ajuta nici pe unii , nici pe altii .



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa se limpezeasca apele, ar putea exista urmatoarea solutie: ne intoarcem cu totii la Legea dinainte de harababura, la 164, si la cunatumurile din 2010.

      Legea dinainte, cu unele imbunatatatiri, dar in esenta pe aceleasi principii si in mare parte cu acelasi continut, poate fi botezata altfel si data ca lege noua. Asta in caz ca nu e posibil sa ne intoarcem (nu sunt jurist) in punctul de acum 3 ani.
      Sa nu credeti ca nu stiu ca si aia avea unele hibe, ca si aia a permis abuzuri. Dar acestea puteau/pot fi indreptate prin completari.

      Daca, totusi, cei care au castigat la pensii vor sa ramana cu ele asa si nu-i intereseaza statutul de militar, atunci acestia sa poaat opta sa ramana in sistemul de pensii civile (mai bine zis in sistemul de asistati social...). Ceilalti, care vor sa ramana militari cu pensie militara si in sistem de pensii speciale, acestia sa revina la cuantumul si la Legea dinainte.

      N-ar putea fi si asta o solutie?

      Ștergere
  6. Domnule Avi Boboc, desi nu exceleaza in claritate, totusi apreciez articolul dvs. Si sunt de acord cu critica, constructiva, facuta scriiturilor domnului Mandu.

    Traim in epoca vitezei, a conciziei si eficientei. Un mesaj are impact asupra cititorului de astazi mai ales in masura in care satisface aceste cerinte: are un subiect bine identificat, este scris cu sprinteneala lingvistica, este sintetic (dar, desigur, rezultat al unei gandiri temeinice facuta de autor asupra subiectului pe care-l expune).

    Frazele lungi, greoaie, intortochiate, a'la Calistrat Hogas, poate ca sunt potrivite (desi ma indoiesc totusi), intr-o carte, careia sa-i aloci un timp indelungat...daca-ti permiti.

    Oricine isi poate imbunatati tehnica de scris, daca vrea. Pacat de domnul Mandu, care, altminteri, are cate ceva, bun, de zis. Ar putea sa mai lucreze la textele sale, sa le scurteze prin sintetizare succesiva, pana la niste dimensiuni rezonabile.

    Aceasta e doar o opinie. Poate altii nu sunt de acord cu ea sau vad lucrurile altfel.

    RăspundețiȘtergere
  7. EU "DIMINUATUL", DECLAR RAZBOI TIE, "SUPLIMENTATULE"! ORI CASTIG SI EU CA TINE,PENSIA SUPLIMENTATA, ORI DISPARI TU, IMBELSUGATULE! AMANDOI NU SE POATE; PENTRU CA NE-AU DESPARTIT DOBITOCII CARE AU SCHIMBAT SI APLICAT LEGEA PENSIILOR.

    RăspundețiȘtergere
  8. In SCMD nu sunt cei cu pensiile marite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ iceparu

      Uite ca , din pacate , in filiala din care fac parte , nu numai ca exista , dar cei cu pensii marite sunt net majoritari . De aici si adormirea in care a cazut filiala...In frunte cu presedintele ei , care e multumit ca din pensia de 40 si ceva de milioane lei vechi i-au taiat astia doar un milion ...Sa dea Dumnezeu ca in alte filiale sa nu fie ca la noi .

      Ștergere
  9. iceparu dati-l afara pe presedintele filialei cu 4000 lei pensie, care doarme pentru cei diminuati. daca-l trec basinele, puneti un maior, capitan care are pentru ce lupta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ bacaoanul - 06.17

      Camarade , in filiala mea e situatia asta , nu in cea a lui iceparu ...Si cum ai spune tu sa-l dam jos , daca e sprijinit de majoritatea membrilor , care au pensiile marite ?! Sa dam o lovitura de stat , noi , astia , minoritarii disponibilizati ?! :) Un puci militar , ceva ?! :)) Sa ocupam sediul filialei , inarmati pana-n dinti cu ciomege , pocnitori de Revelion , spray-uri cu piper , petarde , sabii ninja , stingatoare PSI cu spuma pe post de aruncatoare de flacari si stingatoare PSI cu praf pe post de fumigene ?! :)) Si sa-l aparam cu pretul vietii de " ocupantii " cu pensii marite ?! :) E democratie...Majoritatea decide ...Nu ?

      Ștergere
  10. Domnule Boboc,nu sunt un adept al extremelor sau exceselor verbale,indiferent ca vin de la prieteni,amici ,dusmani sau oricine altcineva.Nu trebuie sa fi "un favorit la publicarea gandurilor scrise",atat timp cat o sa va prezentati opiniile argumentat,decent,pertinent.Iar intaietate,trebuie sa aiba si vor avea intotdeauna,nu gradele mari,ci ideile,opiniile,punctele de vedere de esenta,argumentate,documentate,cele care promoveaza solutii in rezolvarea problemelor.Poate ca dumneavoastra,intelegeti acel "dreptate pana la capat" in alt mod decat aceia dintre noi care au ajuns sa perceapa acest slogan sub forma "dreptate pana la capatul.....rabdarii".Iar rabdarea si intelegerea multora dintre noi,a cam ajuns la capatul rabdarii.Cat priveste posturile de televiziune si "verdictele" date de tot felul de moderatori atoatestiutori,priviti-le ca surse de informare .Cand auziti "verdicte" ca acel, "nu sunteti verticali",nu trebuie sa va ingrijorati,intrucat stim cu totii ce inseamna "verticalitatea morala" a unor televiziuni si a slujitorilor acestora.Intotdeauna,ei nu vor putea vedea "cocoasa morala" a gogosilor pe care le vand zi de zi ,naivilor si credulilor.E clar ca nici societatea si nici noi ,nu avem nevoie de astfel de "arhangheli",asa cum nu avem nevoie nici de "profesori de morala";avem nevoie de oameni care,asa cum spuneti si dumneavoastra ,"in viata sa urmareasca moderatia,pentru ca,in viata,cu ce masura masori,cu aceea ti se va masura,adica dupa fapta si rasplata". Asta,daca nu vreti ca cei care va asculta sau va citesc opiniile,punctele de vedere,sa nu spuna simplu:VAX ! Cu toata stima,va satut si va doresc numai bine,din Buzau,un camarad.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere