joi, 16 ianuarie 2014

Scrisoare catre Insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA din Bucuresti

Domnului Duane Butcher                                                                Bucuresti, 15 ian 2014
Insarcinat cu afaceri ad interim
Ambasada SUA din Bucuresti


Stimate domnule imputernicit cu afaceri,

            Sunt col (r) Vasile MIHAI, din Bucuresti, fara afiliere politica. In urma implicarii mele in numeroase activitati bilaterale romano-americane, de Parteneriat pentru Pace sau in cadrul NATO, dintre care amintesc selectiv:
-          Cursul superior de la Colegiul “George Marshall” din Garmish Partenkirchen, 1999;
-          Atasat al Apararii in Regatul Danemarcei, 2001-2002;
-          Exercitiul “Cornerstone 2003”, in care s-au declansat lucrarile de modernizare ale Bazei aeriene “Mihail Kogalniceanu” , unde am indeplinit functia de co-director;
-          Cursul PSYOPS de la Scoala NATO din Oberammergau, 2005;
-          Misiunea KFOR, Pristina, 2005/2006, sef sectie PSYOPS;
-          Misiunea ISAF, Kabul, 2008, loctiitor al comandantului Fortei Expeditionare de Operatii Psihologice
am ramas cu un profund respect fata de fostii mei colegi straini si cu un puternic sentiment de recunostinta fata de USA, Canada si Germania, natiuni care au contribuit la educatia mea. Totodata, subliniez pretuirea pe care o am fata de prietenia pe care mi-o poarta inca o seama de militari din tarile amintite.
          In mod particular vreau sa amintesc faptul ca sunt un vechi sustinator al relatiilor dintre Romania si NATO, in general, dar si cu fiecare stat in parte, in mod deosebit cu SUA, Germania, Canada sau Danemarca. De altfel am fost decorat de presedintele Romaniei cu “Virtutea Militara”, in grad de cavaler, pentru “eforturile depuse in trasformarea Armatei romane intrun partener de nadejde in cadrul NATO”.
           Imi cer scuze pentru introducerea cam lunga, dar vroiam sa aveti o imagine cat mai reala despre cel care va scrie si isi exprima nedumerirea fata de sustinerea fatisa pe care o manifestati fata de presedintele Romaniei, demis de popor si reinstaurat in functie de dl Gordon si Curtea Constitutionala din Romania (CCR) in vara lui 2012, in dispretul votului celor 7,4 milioane de romani, precum si fata de “statul de drept” made Basescu – Boc, in care judecatorii CCR sunt numiti eminamente politic, in care ICCJ are, pentru penal, doar doua complete, in care procurorii ajung sefii judecatorilor in CSM, in care sunt  promovati la ICCJ indivizi care nu au fost nici macar un minut judecator pana atunci, in care Justitia este penetrata de ofiterii serviciilor speciale etc. etc.
            Stim cu totii ca SUA sprijina peste tot in lume statul de drept si domnia legii. Ma intreb de ce in Romania acest lucru este inlocuit cu sprijinul acordat unui presedinte care nu mai reprezinta aproape pe nimeni. Ma intreb de asemenea (deoarece eu nu-mi aduc aminte!) daca in 2011Ambasada SUA din Romania si-a manifestat ingrijorarea fata de distrugerea de catre tandemul Basescu – Boc a sistemului pensiilor militare si transformarea militarilor rezervisti in asistati sociali. De faptul ca prin noile acte normative (Legea 119/2010 si OUG nr. 1/2011, aprobata prin  Legea nr. 65/2011) s-a facut o enorma discriminare intre militari, unora marindu-li-se mult pensiile, altora micsorandu-li-se in mod injust si abuziv, pe un criteriu inventat (contributivitatea), precum si o inacceptabila  si severa discriminare a militarilor rezervisti fata de ceilalti cetateni, carora prin legi succesive (Legea nr. 19/2000 si Legea nr. 263/2010) li s-a recunoscut principiul drepturilor castigate in privinta pensiilor, iar militarilor nu, reducandu-li-se  cuatumul pensiilor in mod abuziv! Vreau sa va informez de asemenea asupra faptului ca pe timpul proceselor deschise in intantele de judecata pe baza contestarii deciziilor de recalculare si apoi de revizuire a pensiilor, militarilor in rezerva nu li s-a asigurat un proces echitabil, deoarece cu toate ca deciziile de revizuire erau atacate in instante, casele sectoriale de pensii au emis in continuare alte decizii de revizuire, care le revocau pe cele precedente si care obligau la alte contestatii, deschizand astfel un cerc vicios! Eu am primit “doar” cinci asemenea decizii, dar cunosc cazuri in care s-au primit de trei ori mai multe! Oare stiu cei care au declansat aceste injustitii cate tragedii umane au generat? Instantele din Bucuresti, foarte aproape de factorii politici, au respins in mod uniform solicitarile militarilor in rezerva, in conditiile in care CCR a conservat pensiile magistratilor pe motiv de “constitutionalitate”! Instantele din provincie au fost mult mai oneste, dand in multe cazuri castig de cauza militarilor in rezerva.
           Noul guvern si parlament au promovat si adoptat Legea nr. 241/2013 prin care se readuce militarilor care au pierdut financiar, prin procesul de revizuire, cuantumul pensiei din decembrie 2010. Se pune insa problema recuperarii sumelor retinute abuziv in perioada ianuarie 2012 - octombrie 2013. Credeti ca avem sanse in acest sens? Mai mult decat atat: avem sanse sa obtinem o noua lege a pensiilopr militare, astfel incat si rezervistii din Romania sa aiba acelasi statut ca rezervistii din SUA?
          Cu prilejul repunerii in discutia publica a problemei revizuirii Constitutiei, cred ca Ambasada SUA in Bucuresti ar trebui sa urmareasca daca politicienii romani sunt dispusi sa accepte urmatoarele modificari esentiale pentru un stat cu adevarat democratic:
-          Desemnarea educatiei ca prioritatea numarul unu a Romaniei
-          Interzicerea penetrarii Justitiei si Parlamentului de catre serviciile speciale
-          Interzicerea finantarii bisericilor existente in Romania (cu exceptia salariilor preotilor)
-          Finantarea partidelor sa se faca in mod total transparent
-          Nicio institutie a statului sa  nu-si stabileasca singura alocatia bugetara
-     Magistratii - inclusiv in CCR - si procurorii sa fie numiti exclusiv de catre organismele de specialitate apolitice, pe baza unor criterii si concursuri profesionale transparente
-          Recunoastrea dreptului de asociere si militarilor in activitate.
         
          In speranta ca demersul meu va fi inteles in cel mai constructiv mod posibil, astept raspunsul dumneavoastra, dorindu-va  sa actionati in mod absolut echidistant fata de esicherul politic romanesc, in folosul relatiilor romano - americane, urmand modelul distinsei doamne Victoria Nuland!

          Cu aleasa consideratie,
          Colonel (r) Vasile MIHAI