Oprea, despre pensii, in plenul Senatului Romaniei

Discursul presedintelui SCMD, col. (r) dr. Mircea Dogaru, la mitingul comun SCMD-CNSC

sâmbătă, 15 martie 2014

Fostul șef al Forțelor Terestre, generalul Ioan Sorin, a decedat din cauza unei boli grave

Stire de ultima ora (17.03.2014, 12.30):
 Dl. Col. (r) Vlad Dumitrescu ne transmite ca trupul neinsufletit a fost depus la capela Cimitirului Militar Ghencea 1. Cei care doresc sa aduca un ultim omagiu, o pot face pana maine, 18.03.2014, ora 12.00, cand va incepe ceremonia militara si religioasa de inhumare.

 "Am aflat cu adâncă durere vestea trecerii în neființă a generalului (ret.) Ioan Sorin, o personalitate militară de excepție a ultimilor decenii. Va rămâne în memoria noastră ca un lider militar și va inspira generațiile viitoare de ofițeri și generali ai Armatei României", transmite ministrul Apărării, Mircea Dușa.
Generalul Ioan Sorin a ieșit la pensie anul trecut în mai, ocazie cu care ministrul Dușa i-a înmânat sabia de ceremonie, arma pe care o poartă ofițerii din Regimentul de Gardă, în semn de recunoștință pentru întreaga carieră militară.
Dușa a afirmat atunci că Sorin Ioan și-a îndeplinit datoria cu devotament și profesionalism în cariera militară de 40 de ani.
"Vreau să-i mulțumesc domnului general pentru felul în care, în această perioadă, și-a îndeplinit misiunea pe care legea, CSAT, ministrul Apărării Naționale i-au încredințat-o și pentru faptul că dânsul, prin pricepere, devotament și profesionalism, a fost un om deosebit, așa cum de altfel este educat să fie un militar", declara ministrul.
Generalul Ioan Sorin spunea că de-a lungul carierei a dat mâna cu multe personalități din toată lumea, printre care și Boutros Boutros-Ghali, fost secretar general al ONU, fapt care l-a onorat și l-a făcut să-și amintească cu plăcere fiecare moment.
La final de carieră militară, fostul comandat al SMFT avea și un regret. "Au fost multe situații în care alte planuri nu au contat. Poate am o remușcare, familia a fost pe planul doi, însă tot ceea ce am făcut am făcut cu plăcere și cu pasiune și am avut și satisfacții", spunea generalul Ioan Sorin.
În ceea ce privește misiunea din Afganistan, generalul își amintea că a fost primul militar care a călcat pe pământ afgan, fiind în anul 2002 șeful Direcției Operații.
"Era o experiență nouă. Am avut șansa să fiu șeful Direcției Operații în acea perioadă și de aceea am avut ocazia să fiu primul român care a aterizat pe acel pământ și să cunosc, să învăț, să studiez cultura oamenilor. (...) I-am sfătuit pe militari ce trebuie să facă pentru protecția lor — protecția forței este prioritară. (...) Retragerea treptată a trupelor române din Afganistan înseamnă că s-au făcut realizări în ceea ce privește obiectivele misiunii. Pentru cei care au fost acum 11 ani acolo și au revenit, în toți acești ani, este foarte ușor să vadă o transformare după această perioadă. Efortul internațional a fost foarte mare", afirma generalul Sorin Ioan.
Generalul Ioan Sorin a fost numit șef al Statului Major al Forțelor Terestre în iulie 2012, după ce fusese consilier coordonator domeniu în grupul consilierilor ministrului Apărării Naționale.
Dumnezeu sa-l odihneasca!