marți, 16 octombrie 2012

Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia

Solicitare a Comitetului de initiativa nationala catre SCMD
Doamnelor si domnilor colegi,
La 3 mai 1919, dupa Marea Unire, s-a constituit la Alba-Iulia un Comitet de initiativa nationala care sa marcheze victoria de la 1 Decembrie 1918 a natiunii romane prin ridicarea “la Alba Iulia a monumentului monumentelor noastre nationale”. Timp de 93 de ani, datorita ambitiilor personale sau de grup, din ratiuni politice sau nu, ale unora si altora, atat de importanti ca nimeni nu-si mai aduce aminte ca au existat vreodata, noi, romanii, nu am fost in stare sa ridicam monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia.
In 1924 a fost ridicat in schimb, prin initiativa si subscriptie publica, Monumentul Unirii la Cernauti, distrus de rusi in 1944, refacut de Antonescu in iulie 1941, distrus din nou de rusi in 1944. In 1999, “Fundatia Alba Iulia 1918 pentru unitatea si integritatea Romaniei” din care face parte si subsemnatul, ca istoric, a ridicat problema concretizarii deciziei din 1919. La Congresul spiritualitatii romanesti, editia 2008, ca vicepresedinte al acestui for, am propus si am inscris oficial in sfera de preocupari a Departamentului relatii cu romanii de pretutindeni al Guvernului, ridicarea Monumentului Marii Uniri la Alba Iulia, prin efort public al ONG-urilor si sprijinirea Municipiului Alba Iulia, in calitate de candidat la titlul de Capitala Europeana in 2020.
In acesta perioada s-a colaborat intens pe ideea Monumentului Unirii cu Asociatia Nationala Cultul Eroilor si Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi. Proiectul are astazi toate avizele necesare si sprijinul Academiei Romane.
Astazi, 16.10.2012, am primit cererea din partea Comitetului de initiativa mationala, prin Departamentul relatii, ca SCMD sa anunte oficial, pe data de 27.10.2012, la Alba Iulia, ca se alatura sutelor de ONG-uri civile si militare care sprijina ridicarea Monumentului Unirii la Alba Iulia pana in 2018, cand va fi centenarul Marii Uniri. Vom supune la vot aceasta aderare la CNR, pentru a fi prinsi oficial, ca sindicat, in lista initiatorilor.
Mentionez, pe proprie raspundere ca sabotarea, in ultimii sase ani, a proiectului Monumentului Marii Uniri, a venit din partea unor lideri ai UDMR si din partea fostului mitropolit de Alba, IPS Andrei, care sustinea ideea ca pe post de monument al Marii Uniri va fi Catedrala Mantuirii Neamului de la Bucuresti. Imi mentin obiectiile ridicate atunci, alaturi de veterani si de membrii Asociatiei Cultul Eroilor ca la Catedrala Mantuirii Neamului nu se vor putea face parade militare cu depuneri de coroane, in amintirea celor peste 960.000 de romani cazuti pentru Marea Unire si nici mari adunari populare dedicate sarbatoririi cuceririi cu arma in mana a libertatii neamului.
PRESEDINTELE  SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU