joi, 5 iulie 2012

Informare privind lucrarile Comisiei de elaborare a proiectului Legii pensiilor militare de stat

Astazi, 05.07.2012, la Cercul Militar National, s-a intrunit Comisia instituita de ministrul Apararii Nationale pentru elaborarea unui nou proiect al Legii pensiilor militare de stat.

Dupa ce, principial, lucrurile fusesera lamurite in privinta proiectului, acceptandu-se denumirile propuse de SCMD de “Legea pensiilor militare de stat” si “Case Militare de Pensii” in loc de “Case Sectoriale de Pensii”, astazi trebuiau sa se discute punctual propunerile venite de la dvs.
Sedinta a fost boicotata de sefii ANCMRR si presedintele Federatiei Militarilor care au adus toate obiectiile posibile pentru a nu se elabora un proiect unitar pentru toate categoriile de militari, ci trei legi, pe ministere. In fapt, domniile lor nu accepta ideea de recalculare a pensiilor dobandite prin revizuire, deoarece unele dintre ele s-ar putea dovedi pensii penale. Au devenit, brusc, sustinatori ai neretroactivitatii legii, uitand ca-si datoreaza rasplatile primite de la Oprea si Igas tocmai incalcarii acestui principiu.
In aceasta situatie, presedintele SCMD a propus ca toata lumea sa plece acasa, intrucat ar fi absurd ca rezervistii sa faca o lege pentru activi, adica pentru viitorii pensionari.
Doamna consilier Sirbu Simona Luminita a restabilit situatia, cu argumente juridice, putandu-se trece la discutia pe articole.
Suplimentar, SCMD a atras atentia ca reprezinta si interesele FLP, adica a militarilor angajati pe baza de contract, si acestia trebuind sa fie prinsi in Lege. De asemenea s-a atras atentia ca trebuie definite  ca notiuni nu numai “pensia militara” ci si categoria “militari” si ca nu trebuie acceptat pragul de varsta stipulat de Legea 263, pentru ca in aceasta situatie toti rezervistii iesiti la pensie pana la varsta de 59 de ani si 11 luni ar avea pensii anticipate.
SCMD a propus ca la discutiile punctuale,  de acum inainte, sa participle numai juristii si finantistii, adica specialistii.

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) Mircea DOGARU