luni, 23 aprilie 2012

De ZIUA INFANTERIEI - 30 aprilie


Cu ocazia sărbătoririi ZILEI INFANTERIEI, Comitetul de organizare format din:



Gl.lt. (r) BAHNAREAN Neculai
Col. (r)  TUDOR Marian
Col. (r) MIROIU Ulisse


organizează depunere de coroană la Monumentul INFANTERIEI în data de 30 aprilie a.c., între orele 10.30-12.00
Coroana se va asigura prin grija SCMD.
După festivitatea de depunere va avea loc o întâlnire colegială (locul va fi comunicat ulterior).
Sperăm în participarea celor care cred că pensionarii militari (și nu numai) nu-și uită niciodată înaintașii.


Gl. Lt. (r) Bahnareanu Nicolae

 
Consideratii asupra infanteriei romane la ceas aniversar

Arma cu cea mai indelungata existenta in istoria militara a romanilor, cu bogate traditii de lupta si jertfe, pe masura, date pe campurile de batalie, infanteria romana sarbatoreste anul acesta, la 30 aprilie, 182 de ani de la crearea sa ca structura militara moderna.
Rememoram: la 30 aprilie 1830, prin hotararea de a se forma in “Vlahia” 6 batalioane de pedestrime si 6 escadroane de calarime, in Moldova un batalion de pedestrime si un escadron de cavalerie, s-a nascut INFANTERIA, ca arma a Principatelor Romane.
Pentru mine, ca “ostas” care a slujit ostirea romana numai in arma infanterie timp de peste trei decenii, in fiecare an, ziua de 30 aprilie  imi produce placute aduceri aminte si, de ce nu, firesti nostalgii; incepand de la nostalgia primelor zile de liceu militar, a zilelor de scoala militara, si continuand cu greutatile si responsabilitatile functiilor de comandant de pluton, companie, batalion si ofiter de stat major in structuri de infanterie din Statul Major al Fortelor Terestre.
Cea mai veche dintre arme, supla si mai putin costisitoare decat alte arme, infanteria este in prezent adaptata la varietatea de interventie simetrica si asimetrica intr-un mediu fluid oferind comandantilor interarme posibilitati multiple de intrebuintare a acesteia.
Acum, in anul aniversar al armei infanterie, gandul si indemnul care ma provoaca este acela ca infanteristii armatei noastre trebuie sa continuie sa isi indeplineasca datoria cu aceiasi onoare si demnitate ca pana acum. Am dovedit tarii si aliatilor nostril, faptul ca infanteria romana isi probeaza, cu succes, calitatile individuale si colective in misiunile de aparare a tarii si de operatii in sprijinul pacii, sub egida ONU, NATO si UE.
De asemenea, rezervistilor militari infanteristi sau de alte arme si specialitati militare, le doresc sa continue forma legala de actiune impotriva acelor structuri politice efemere din “arcul puterii”, care incalca prevederi ale Constitutiei Romaniei in detrimentul celor care si-au facut pe deplin datoria sub drapelul de lupta tricolor.
           
LA  MULTI  ANI  INFANTERIEI  ROMANE! Colonel (r.) ULISSE MIROIU